20121211
J ulpyssel hos Brunnsvikens trädgård
Även i år avslutades trädgårdsåret med en julpysselkväll hos Brunnsvikens trädgård. En mycket uppskattad och trevlig tradition!
Vi välkomnades med glögg och pepparkakor. Därefter informerade Lotta om årets julgruppstrender innan det var dags för 21 medlemmar att skapa egna personliga konstverk. Kreativiteten var på topp och många tjusiga och fantasifulla grupper skapades.
Kvällen avrundades med te, kaffe, goda smörgåsar samt en smaskig saffranskaka. Tack Lotta och Gunilla för återigen en mycket trevlig pysselkväll!

20121129
Trädgårdsinspiration
På säsongens första vinterdag samlades närmare 50 personer för att höra Ylva Landerholm tala på temat Välkommen hem.
  
Självfallet fick vi tips om hur man gör entrén till huset så välkomnande som möjligt, men Ylva delade generöst med sig av mängder av goda råd hur man skapar intressanta miljöer i hela trädgården.

I pausen passade många på att få tips av Ylva och att bläddra i hennes bok Träden i din trädgård.

Efter pausen handlade det om träden i trädgården med exempel från Ylvas bok. Ylva själv menar att hon är en Oxel, och att hon bland åhörarna kunde se både ”silverlindar” och ”popplar”. Till hennes favoriter hör t ex den borstiga tallen, den pratsamma aspen, den klassiska asken, det vackra körsbäret och den luftiga rönnen.
Efteråt kunde vi vända hem i det stilla snöfallet med inspiration inför nästa trädgårdsår. Och nu vet vi att ”Det går” och ”Det är inte för sent” att plantera så länge det går att gräva.

I samband med höstens belysningsföredrag fick föreningen ett belysningskit värt närmare 3.000 kronor. Det auktionerades ut till priset av 1200 kronor.

20121023
Fåglar i trädgården från vinter till sommar
Ornitolog Anders Arnell berättade det mesta vi behöver veta för att få en fågelrik trädgård på vintern och ända fram till vårkanten. Ett bra tips att locka till sig olika sorters fåglar är att lägga ut olika sorters fågelmat.
Det viktigaste att tänka på är att fåglar behöver energirik mat på vintern. Fett i form av fläsksvål, talg eller kokosfett ger mest energi för fåglarna. Eller varför inte smeta ut vanligt matfett, som fåglarna kan picka i sig, direkt på trädstammar. När man matar med fågelfrö är energirika frön som solros- och hampafrön att föredra.
Undvik billiga fröblandningar, som ger mycket "skräp" under fågelbordet. Traditionella julkärvar av havre bör vi välja mer för vår egen skull än för fåglarnas. Något som också är viktigt på vintern är att ge dem tillgång till vatten.
Fåglarna uppskattar lite högar med ris och kvistar, och en del ogräs har frön som fåglarna gillar. Barrväxter ger också bra skydd åt fåglarna. På vintern använd de även holkarna som skydd mot kyla och vind. Sätt även upp trevliga holkar för häckning, så får vi ett rikt fågelliv även på sommaren.
Under kvällen visade Anders många fina bilder av de vanligaste fåglarna i våra trädgårdar på vintern, och så några ovanliga också såsom taigatrast och gulbrynad sparv, samt den häftigt vackra biätaren som just nu (oktober 2012) finns på Ingarö.
Anders visade upp och föreslog flera bra böcker för oss att läsa, t.ex. Mata fåglar och Holkliv. Han sålde även fågelmatarprylar i pausen. Och prisbordet till lotteriet innehöll fina fågelfröautomater som lyckliga vinnare tog hem i vinst.

20121008
Populär skaparkväll
Skaparkvällen den 8 oktober, då medlemmarna fick göra blomstöd och nätklockor var mycket populär. De 18 platserna blev snabbt bokade. Ytterligare en kväll kommer därför att ordnas den 5 februari.
Slöjdkonsulent Anna Karin Cedergren visade först exempel på vad man kunde använda för att göra blomstöd och hur man kunde dekorera dem. Hon snurrade bl a till lite ståltråd till en häftig trollslända, samtidigt som vi fick en snabbrepitition i zoologi om hur många kroppsdelar och ben en insekt har.
Efter demonstration och information om material och tänger fick vi själva prova på, och oj vad kreativiteten flödade! Mycket härligt material fanns det att välja bland. Ståltrådar, stålpinnar, bjällror, pärlor och även gamla läskburkar att klippa fjärils- och trollsländevingar, eller annat pynt av. Bara fantasin satte gränser, och fantasi rådde det sannerligen ingen brist på! Vilken skaparglädje! Att göra en trollslända var dock lite knepigare än det såg ut när Anna Karin knåpade till en, men många fina sländor blev det till slut, om än med lite fniss och stön ibland..
De flesta valde också att göra nätklockor och en del av klockorna blev piffigt pyntade. Alla såg så nöjda ut när de gick hem med sina alster. Det blev verkligen en riktigt inspirerande och härligt kreativ kväll.

20120927
Ljussättning i praktiken
Den 27 september upplät Lotta Erdelyi sin trädgård till en trädgårdvisning i skymningen med ljussättning som tema.
Efter en kort rundvandring i dunklet förevisade jag hur olika ljuskällor kan hjälpa till att leda dig fram och skapa små rumsligheter på din väg genom trädgården. Efter ett fullbordat varv runt huset där vi steg för steg tände upp lampor, lyktor, slingor, eldar och marschaller ståtade trädgården nu av små lysande ”tavlor”.
Därefter vidtog en fri rundvandring där nästan en ny trädgård hade uppstått! Ett ljus över några gräsvippor. En ljuskägla mot en plankvägg och skuggspel av växter. En ljusslinga liggande gömd bland bladverket på marken. En eld i en vedkorg som speglar sig i vattendammen. Levande ljus i en terrakottakruka. Stämningsfullt!!!
I dunklet på terrassen avnjöts sedan årets sista fika utomhus i skenet av stearinljus. Ett lyckat, välbesökt och uppskattat evenemang!
TIPS
Några tips på vägen att tänka på när du själv ljussätter:
Arbeta med ett medljus (PÅ-ljus) så ni slipper den bländande effekten.
- Up-lights som lyser upp en trädstam, planta eller grästuva kan man ha frikostigt av.
- Sidljus som släpar över marken ger en fin anvisning var man ska sätta fötterna i kolmörkret. Låt ljuset ”sluta” med att träffa ett högra objekt- ett träd/buske eller en mur. Voila- ett RUM har bildats!
- Ett varmfärgat filter framför lampan rättar till det aviga i det ofta allt för VITA belysningsarmaturen. Skymning och afton ska ha ett varmare ljus! Vitt ljus lyser endast på dagen. Gillet har filterbitar till försäljning- 2 för en tia!
- Använd er av dammar, fågelbad och vattenspeglar som en extra reflexyta om ni ställer ut levande ljus. En gammal spegel lutad mot en sten kan ge en fantastisk effekt.
- Vita blommor i skymningsljus behöver inte nödvändigtvis någon extra ljussättning – de ”lyser” så fint ändå.
- Om ni har mycket tallved kan ni göra Vikingafacklor. Tall innehåller mycket terpentin och antänder lätt om den är torr. Såga i änden upp tre raka snitt med en motorsåg, cirka 10 cm djupt, så det bildas sex ”tårtbitar”. Ställ ut (helst i snön) och tänd på strax innan gästerna kommer. Brinner som en fackla i någon timme. Succé vid glögg och nyårsfesten!!!
Ljusslingor vi hänger upp vid jul funkar jättebra även under resten av året. Lägg dem i bladverket längs grusgången så ser du vart du går!
Kuriosa: Prova att ställa ner ett värmeljus, på ett litet fat, i en sådan där röd eller orange vattenkanna av plast som vi ju alla har. Lyser som en glad skulptur!! Kräftskivestämmning!!
Lite miljötänk: Använd gärna en timer så belysningen inte är på onödigt länge. LED-lamporna drar minimalt med ström. Med ”gillets” filter blir ljuset helt OK.
Tänk också på att belysningen inte bländar grannarna.
Ha det så roligt hälsar Magnus Odevik!

20120920
Snart är det vår igen
Den 20 september kom närmare 35 personer till Amorinasalen för att höra Jenny Wik Norling berätta mer om vårblommande lökar. Det var en kväll som var både faktaspäckad och inspirerande med mängder av vackra bilder på vårblommande lökväxter. Det gav oss hopp att våren inte är så långt bort – och vi förstod också att det gällde att börja redan nu.
Vi fick veta att 93 % av alla lökar kommer från Holland och att 90 % av lökarna blir till snittblommor – och att de lökarna kastas efter skörden. För det är nämligen skillnad på lökar för snitt och lökar som passar för trädgårdsodling. Är man det minst trädgårdsgårdsintresserad så måste man besöka Keukenhof och se alla vårblommande lökar – det går t o m att göra det över dagen. Bästa tid är månadskiftet april-maj.
Tulpanen är favorit
Tulpaner är det bästa Jenny vet. Så det är ju inte undra på att Tulpanens dag firas på hennes födelsedag. Så naturligtvis pratade Jenny mycket om tulpaner. Darwintulpaner finns i de flesta gamla trädgårdar – det är de där gula och röda tulpanerna som kommer varje år och verkar oförstörbara. Men nu finns det Drawinhybrider i en mängd andra färger med samma goda egenskaper. De botaniska tulpanerna är ofta mindre och passar bäst i framkant av rabatterna. Här finns både lättodlade och sådana som är lite kinkigare. Se gärna till att ni har lökar som blommar vid olika tider. Och tänk inte bara på hur den utslagna blomman ser ut – det finns många tulpaner som har vackra blad. Många tulpaner kommer troget igen år efter år – andra går ut efter några år. Några av de liljeblommande tulpanerna sprider sig nästan ogräsartat – som t ex Fly Away.
Vårblommande lökväxter är förstås inte bara tulpaner. Jenny ville särskilt lyfta fram de allra tidigaste knölarna så som Cyklamen, Våriris, den turkosa Snöirisen. Och försök att ha olika krokus som blommar vid olika tidpunkter. Man kan också försöka ha Kejsarkrona, och vill man ha något som sprider sig snabbt så kan man prova Pärlhyacinter – t ex Mount Hood. Narcisser, Allium och anemoner hör också hemma i vårträdgården.
Planteringsråd Man behöver inte ha så bråttom att få ner lökarna i jorden – det går att plantera hela hösten. Det är bättre att gräva en rejäl grop och breddplantera lökarna istället för plantera dem en och en. Välj gärna platser där snön brukar försvinna först. Se till att välja en plats med väldränerad jord. En tumregel är att gräva ”tre lökar ner” och grunda gärna med kompost, gödsel och vedaska. Det spelar inte roll hur man lägger ner löken – den vrider sig rätt – men se till att löken verkligen får jordkontakt. Glöm inte att vattna vid plantering, och är våren torr så bör du också vattna.
Det stora problemet för många är rådjuren som älskar många av våra vårblommande lökar. Och om man inte vill eller kan hägna in hela sin trädgård får man hitta andra lösningar. Jenny själv har goda erfarenheter av att doppa oasis i en blandning av blodmjöl och urin som sätts på pinnar bland lökväxterna.
I pausen och efter föredraget kunde vi sedan fynda bland Jennys lökar till rabatterade priser. Kön ringlade sig stundtals lång, och många hann inte ens med det sedvanliga kaffet. Och de flesta kunde vända hemåt med både lökar och inspiration för vårens tidiga blomning.
Läs mer på Jennys hemsida http://www.fron-och-sant.se//

20120915
Succé även i år, 2012, med äppelutställning och äppelbestämning på Föreningsmässan
Äppelbestämning och äppelutställning gör att Sollentuna Trädgårdsgilles monter verkligen syns på föreningsmässan. En monter där det flockas folk. Verkligen ett fantastiskt bra sätt att visa upp vår förening.
Det långa bordet med äppelutställningen lockade många att stanna upp. De tittade, kände och luktade på äpplena. De flesta skulle nog vilja provsmaka också av denna härliga skatt av aromatiska äppelsorter. Många barndomsminnen väcktes till liv hos de äldre. Och den yngre generationen var förbluffade över att det finns så många olika sorters äpplen.
Till den populära äppelbestämningen var det kö hela tiden. Viveka Sproge och Agneta Östlund hade fullt upp med att hjälpa alla som kom med äpplen. Pomolog Bengt Persson, som vi fick överta grundplåten till äppelutställningen ifrån, hoppade in en stund och hjälpte till att beta av den långa kön. Både Agneta och Viveka fortsatte att bestämma äpplen långt efter den avsatta tiden. Folk med nya äpplen strömmade ständigt till.
Vi passade förstås på att sprida information om Sollentuna Trädgårdsgilles verksamhet. Två nya medlemmar fick vi direkt, och fler verkade intresserade.

20120903
Vilken växtbytarkväll!!
Den 3 september samlades ett tjugotal medlemmar på Idunvägen för att byta växter. Det var en av den sena sommarens vackraste dagar då växter bytte ägare i den sena septembersolen.
De flesta kom lastade med stora mängder av sitt överskott – och det märktes verkligen att de vuxit i våra trädgårdar den här sommaren.
Plantorna var pampigt välvuxna. Och som vanligt kunde vi konstatera att det den ena tycker nästan är ett ”ogräs”, är precis det den andra söker efter. All delade frikostigt med sig av sina plantor – utan att kräva eller ens förvänta sig att få något annat i utbyte. Och som vanligt verkade det som de flesta gick hem med fler plantor än man kom dit med!! Hur den ekvationen går ihop har man svårt att fatta.
Många passade på att ta en sväng i trädgård för att se hur det vuxit sedan förra året. Efter någon timmes ivrigt ”bytande” var det dags att inta kaffe och te tillsammans med krusbärspaj med vaniljyoghurt i de sista solstrålarna. Och sedan blev det ännu mer trädgårdsprat förstås. När det började skymma så kunde alla vända hemåt med sina fynd. Ja – det var ett lyckat växtbyte.

20120825
Utflykt till Enköpings parker den 25 augusti
En skara på 18 medlemmar åkte till Enköping denna soliga lördag. I Enköpng tog Johan Arvidsson hand om oss och gav oss en fantasisk guidning av de prunkande parkerna. Förutom att ta hand om guidningar, arbetar Johan liksom hans kollegor med att sköta parkerna, men också med att planera och rita när det ska anläggas nytt.
Stefan Mattsson, tidigare stadsträdgårdsmästare i Enköping, är den som tagit initiativ till att utveckla parkerna och att använda mycket perenner i planteringarna. Han var inspirerad av holländaren Piet Odulf, sompå 1980-talet börjat odla nya sorters perenner med ursprung från Nordamerika och norra Asien. Perenner som tex solhattar, och solbrudar och gärna i kombination med höga gräs. Men det var inte lätt att få med politikerna och parkarbetarna på de nya idéerna. Nästan hela 80-talet tog det för Stefan Mattsson att bana mark för de nya parkdrömmarna, berättade Johan.
1996 blev Drömparken klar, en otroligt vacker park med 230 olika sorters perenner i ett ordnat kaos, som Johan yttryckte det. Ett väldigt njutbart kaos, som en praktfull lyckodröm i sitt färsprakande sensommarflor.
Förutom Drömparken guidade Johan oss runt i flera av stadens många ”fickparker”. Överallt verkade det finnas små oaser med olika karaktär, innanför skyddande gröna väggar. Varenda plätt hade utnyttjats till park. Även längs gatorna finns nya trädplanteringar med spännande perennplanteringar under, istället för bara stenläggning eller klippta gräsremsor. Vi konstaterade att vi mådde så bra i den här miljön.
Johan berättade att i perennplanteringarna har den gamla jorden grävts ur till 60 cm djup och ersatts med specialkomponerad jord, s.k.Enköpingsjord som mest består av sand och lerjord. Den tillverkas av Hasselfors, men finns inte att köpa på säck.
I februari, när det fortfarande är tjäle i marken och innan vårlökarna börjat titta upp, klipps alla perenner ner. Det görs i etapper, så att bitarna inte blir så stora. Klippet får ligga kvar i rabatterna för att multna ner på plats, istället för att ta omvägen via komosten.
Bästa sättet att hålla undan ogräs i stenläggningarna är att använda bränningsaggregat, enligt Johan. Om behandlingen görs regelbundet var 14:e dag tröttas ogräset ut. Ogräset behöver inte ”brännas” mer än tills det ser uts som kokt spenat.
Johan gav oss tips om att använda marktäckare som grund i planteringarna, och att glesa ur och stamma upp buskar och träd för att skapa olika nivåer. Och han visade oss exempel på hur snyggt det kan bli.
Efter två timmars upplevelserik och trevlig guidning tackade vi Johan. Sedan gick vi till lite olika ställen (bilgruppsvis) för att äta lunch. Efter lunchen utforskade vi mer av det fina i parkerna. Oj, så mycket det fanns att titta på. Inte hann vi med allt. Vi måste helt enkelt åka tillbaka!
Nöjda med utflykten och fulla med härliga intryck styrde vi kosan hemåt.
Visst skulle man önska att det såg ut så här hemmavid också .... parkdrömmar .. drömparker.

20120822
Belysning i trädgården
Föredraget om Belysning eller accentljus i trädgården? blev en kväll i ljusets tecken! Ninnie Broberg från Luxform gav oss en lektion i vilka möjligheter det finns att förändra trädgården med hjälp av ljussättning. Hon berättade vad vi bör tänka på, till exempel hur vi använder trädgården, vad vi vill lyfta fram och om vi vill få en upplyst trädgård eller bara ha några accentljus.
Vi fick lära oss att det finns solcellslampor, lågvoltsbelysning och 240 volt. Den sistnämnda kräver behörighet att installera. Solcellslampor är sladdlösa och har ett batteri som laddas av solpanelen. Den behöver torkas av emellanåt så fungerar de bättre. Lågvoltsbelysning kan man själv installera. Det ger ett vackert sken, drar lite ström och kan enkelt utökas med fler armaturer. Allt man behöver är en transformator, en lång kabel och lämpliga armaturer.
Deltagarna fick prova på att ansluta armaturer genom att ”knäpp fast” dem med speciella ”sockelbitar” på en speciell kabel. Kabeln kan man gräva ner ett par centimeter i jorden så att den inte syns och för att skydda den mot skador.
När det gäller valet mellan halogen eller LED-lampa bör man tänka på att halogen drag mer ström men syns därför även på vintern eftersom den smälter snön. 1 watt LED ger motsvarande ljus som 7 watt halogen. Det man måste tänka på är att lägga ihop antal watt på de lampor man ansluter till kabeln så att transformatorn tål det.
Åhörarna hade många frågor som Ninne glatt svarade på. Vi pausade som vanligt med gott fikabröd och kaffe, te eller saft. Kvällens glada vinnare i lotteriet fick bland annat en ros och lökar till saffranskrokus.

20120816
Trädgårdsvandring den 16 augusti hos Eva Jacobsson Johannedalsvägen 8 Silverdal
Vi var drygt tio stycken nyfikna personer som kom för att se vad man kan göra med en radhusträdgård på 170 kvm. Och det var mycket fick vi erfara! Vi blev nog alla häpna av hur mycket som fick plats, hur genomtänkt och snyggt det var, och att det fanns flera fina uteplatser trots den lilla ytan.
Eva och hennes familj flyttade hit 2007 och då bestod tomten av en gräsmatta på ett tunnt jordlager med sprängsten under. Tomterna var avgränsade mot varandra med ligusterhäckar.
Eva började med att kollade upp hur häckarn skulle skötas för att bli fina och skötseln och klippningen har resuterat i en tät och fin häck.
En kurs i växtkomposition på Slottsträdgården och en kurs i ekologisk odling på Överjärva gård har gett Eva kunskaper och goda idéer att använda sig av i planering och odling.
I en välordnad köksträdgård av pallkragar, omgärdat av hallonhäck, odlar Eva grönsaker. Hon odlar i växtföljd, som helst ska vara med 8 års intervall, men som av utrymmesskäl är bantat till 4 år. Eva redogjorde för hur man odlar i växtföljd och berättade också om hur man gör en djupsäng till squashodling.
I ena änden av köksträdgården stod två äppelträd med en klematisbåge mellan sig. Äppelträden hade Eva fraktat hem på sin cykel! Nu 2 år senare har trädet Fredrikt fina äpplen.
Härliga perennrabatter i svängda former håller på att växa till sig. En rabatt med en katsura och en perukbuske ska få en ny plats och det blev lite prat om lämpliga marktäckare under.
Den frodiga gräsmattan får bara lite toppdressing på våren och klarar sig sedan med gräsklippet som gödning.
Eva berättade att hon ska lägga sten under kompostbingen och hon berättade om ”snabbkomposteringen” av hushållsavfallet. Detta görs i en en lufttät hink med en metod som kallas bokashi. En fantastisk metod som är luktfri och som binder kolet i jorden istället för att bilda koldioxid. Titta gärna på www.bokashi.se för det här är värt att prova.
Innan regnet kom hann vi med en härlig fikastund och lite trädgårdsprat.

20120809
Trädgårdsvandring hos Lizette och Lars-Åke Östman, Bragevägen 4
En något sval augustikväll besökte 14 medlemmar Lizette och Lars-Åkes trädgård. För vem ville missa chansen att få följa ett trädgårdsprojekt från början – se ”före” och ”efter”! Lizette och Lars-Åke har bott där sedan 1989. Huset är byggt 1922 och tomten är på 1000 kvm.
Trädgårdsarbetet har genom åren fått stå tillbaka för husrenovering. Men nu var det dags för att ta itu med trädgården och en trädgårds-planerare anlitades för att få hjälp med utformningen. Önskemålet var att få en lättskött genomtänkt trädgård och att ”binda ihop” huset med garaget.
Lizette och Lars-Åke visade oss runt för att vi skulle få en uppfattning om hur tomten ser ut ”före”. På framsidan finns bl a en magnifik björk, några äppelträd samt ett gammalt plommonträd av obestämd sort och tyvärr, kunde ingen i trädgårdsgänget hjälpa till med sortbestämningen.
På baksidan av huset stoltserar 2 gigantiska lindar och som varma sommardagar skänker skön svalka samt ger husrum åt fladdermöss. I övrigt finns ett bestånd med syrener och i en hörna många bärbuskar där det är tänkt att köksträdgården ska anläggas. De flesta växter på tomten är sk ”hittegods” inte köpta utan som de fått eller grävt upp hos vänner och bekanta. Hela trädgården gav ett mycket lummigt intryck med många buskar och stora bestånd av bl a gullris och såpnejlika.
Efter rundvandringen blev det fika på uteplatsen vid garaget och där kunde vi då få ta del av planritningen på hur trädgården kommer att se ut ”efter”. Bilden till vänster: Planritning uppsatt på väggen samt ett gammalt foto från 1939 över villaområdet.
Enligt planritningen kommer en torparrabatt, en köksträdgård, en rosenträdgård, en surjordsplantering anläggas samt att nuvarande uteplats stenläggs med kalksten och insynskyddas med högre växter. I torparrabatten är det tänkt att det ska finnas lavendel, fingerborgsblomma, akleja mm. I köksträdgården ska det odlas i pallkragar, finnas bärbuskar, hum lestörar och marktäckning blir singel. Surjords-planteringen kommer att innehålla rododendron, myskmadra, spetsmössa samt vårlökar.
Någon direkt tidsplan för omvandlingen av tomten finns ej eftersom de själva kommer att göra det mesta av jobbet. Första projekt är att ta tag i befintlig uteplats. Och vi är välkomna tillbaka nästa år för en ny titt samt mysig fika.

20120801
En trädgård fylld med trädgårdsinspiration
Den 1 augusti letade sig åtta medlemmar till Täby för att trädgårdsvandra hos Anita Kollerbaur. Och vi fick en inspirerande vandring i hennes fantastiska trädgård.
Den 2000 kvm stora tomten slutar från söder ner mot gatan. Här finns alltså gott om plats för flera olika trädgårdsrum. Närmast gatan bakom häcken finns de stora äppelträden. Här finns också den nyanlagda uteplatsen som nås av solen hela dagen. Här ger klätterrosor färg och ljuva dofter. Och intill finns de pampiga hallonhäckarna.
Överallt i trädgården finns doftande rosor – Anitas favoritväxt. De blommar från mitten av maj till sent på hösten. Vi fick oss en ordentlig genomgång av en rad olika rossorter. Och överallt fanns rabatter med växter. Vi kunde inte se särskilt mycket öppen jord – Anita har en rad olika marktäckare. Särskilt förtjusta blev vi den stor rosen som har en citronoregano runt fötterna.
Huset ligger mitt på tomten och på baksidan fanns två välfyllda rabatter med perenner som blommar vid olika tider på året. De bildar vackert blickfång från det inglasade uterummet eller från den intilliggande uteplatsen. Lite högre upp finns tomtens vildare delar där ”naturen får råda”. Men Anita har planterat några spännande träd – några spännande lönnar, vackra rönnar och ett litet gingkoträd. På tomtens högsta skuggiga ställe har Anita skapat en spännande plats inspirerat av en Mästarrabatt. Här finns en bänk där man kan söka svalka under varma dagar och blicka ut över trädgården.
Anita delade frikostigt med sig av sina gedigna kunskaper. Och hon lovade att dela med sig av sitt växtöverskott. Så vi hoppas hon kommer till växtbytet den 3 september med något av sitt överflöd.
Efter vandringen lät vi oss väl smaka av de två härliga bakverken – med bär från trädgården förstås. Och det ivriga trädgårdspratet fortsatte långt efter klockan nio. Mätta, nöjda och fyllda av trädgårdsidéer vände vi hemåt.

20120724
Inspirerande vandring på Amorinavägen
En varm julikväll besökte 17 medlemmar Erik och Soili Durrant på Amorinavägen där de bor granne med två andra medlemsfamiljer. Det blev en inspirerande vandring i den vackra och genomtänkta trädgården.
Hit flyttade Erik och Soili för 22 år sedan - de föll för den fina tomten. Det är svårt att tro att det bara är ett och ett halvt år sedan ny dränering grävdes runt hela huset, och stora delar av trädgården var sönderkörd. Hela trädgården känns så uppvuxen. Den sluttande tomten vetter mot väst och har alltså ett mycket gynnsamt solläge.
I samråd med grannen Karin har man enats om att jobba med spaljéer som avgränsning. Hos Erik går alla spaljéer i samma röda färg som huset. Och spaljéerna används både som avgränsningar mellan trägårdens olika rum och för att dölja grannens gråa plank.
På framsidan har Erik snickrat upphöjda odlingslådor i svart för växterna. Här fanns både ettåriga växter, perenner, fuchsior, magnolia, en minisyren som ska stammas upp och två små lagerbladsträd (som grävs upp till vintern). I en av odlingslådorna fanns också plats för lite porlande vatten. Bakom ett litet plank fanns en liten japanskinspirerad hörna med en vacker bambu bland annat.
Den främre delen av trädgården är helt ny och är Eriks egen skapelse. Men för andra delar av trädgården svarar Cathy Carlsson – en av Eriks lärarkollegor vid engelska skolan i Bromma. Cathy kommer från Sydafrika där hon jobbat med trädgårdsdesign – men här i Sverige jobbar hon som teckningslärare. Upp till trädgårdens övre del har den tidigare grässlänten ersatts med en vacker trappa. På var sin sida om trappan fanns perenner planterade i grus enligt Cathys vackra skisser, liksom en vacker kryddträdgård i två ”etage” i en hörna. Vi fick också så Cathys och Eriks trädgårdsritningar, och Cathy själv fanns på plats för att berätta mer.
Huset ligger högst uppe på tomten och på baksidan finns en vacker nyanlagd gräsmatta omgiven av vackra rabatter med bl a funkior. I det generösa trädäcket nybyggda däcket finns ett ”uttag” för den stora magnolian som man var tvungen att gräva upp vid dräneringen. Det ryms mycket på de 550 kvm. Det här är en trädgård där träkonstruktion och växtval samspelar på ett självklart sätt. Det märks verkligen att Erik älskar att snickra och har gedigna växtkunskaper.
Efteråt kunde vi bänka oss på det nybyggda däcket för kaffe/te med en underbar engelsk fruktkaka och goda scones med sylt. Det blev en inspirerande trädgårdskväll.

20120718
På rullstensåsens sluttning En solig, vacker julikväll besökte 12 medlemmar Lisbeth Berglin och Sune Johansson på Skansvägen 24. Här har de bott sedan 1996 – men det är också Lisbeths barndomshem. Tomten är på 1450 kvm och ligger på rullstensåsens sluttning mot Edsviken. Så här behövs verkligen terrasserna – och även med dessa så sluttar tomten. Bakom huset finns trädgårdens vildare delar och det branta berget upp mot de nya husen överst på åsen. Här hittar man både blåbär och hallon.
Huset byggdes 1932 och terrasserna på den kuperade tomten är kvar – annars är det inte mycket av den ursprungliga trädgården tror Lisbeth. Det skulle möjligen vara några fyllda rudbeckior. Men en mängd växter har många år på nacken i denna frodiga uppvuxna trädgård. Här finns en stor lutande hägg som bildar ett tak över en sittplats, den fina cotenastern planterades av Lisbeths föräldrar redan 1946 och de pampiga ormbunkarna finns på många platser i trädgården. I trädgården finns flera gamla fruktträd som fått sällskap av nya på senare år.
Lisbeth låter många växter växa där de vill. Här finns gott om nunneört, aklejor och annat som dyker upp här och där. Frodiga perennrabatter leder upp till huset och ramar in gräsmattorna. På flera olika platser i trädgården odlar Lisbeth köksväxter och vi imponerades av stora squash- och tomatplantor. Och Lisbeth delade frikostigt med sig av chokladmynta till intresserade.
Som för så många andra ställer rådjuren till problem – och här fanns flera olika lösningar för att hålla rådjuren borta. I den här trädgården återanvänds gamla saker – gamla fönsterrutor används som växtskydd, gamla höganäsplattor tas till vara för att bli nya gångar och den gamla tvättpannan är numera ett odlingskärl. Och ett stativ till ett garagetält tjänar nu som ställning för klätterväxter.
Kaffet serverades under äppelträdens kronor i den sköna kvällssolen.

20120705
Trädgårdsvandring hos Lotta och Georg Erdelyi
En ljum sommarkväll samlades ett femtontal medlemmar i Lotta och Georg Erdelyis trädgård i Sundbyberg.
Vi startade en timme tidigare än vanligt eftersom barn var särskilt välkomna. Gabriel var dock den enda junioren – så han fick särskild uppmärksamhet.
I den här trädgården handlar det inte bara om växterna – djurlivet är en självklar del av upplevelsen. I dammen kunde vi se salamandrar, i granen flockades fåglarna runt fågelmatarna och alldeles intill kunde vi på nära håll se den orädda ekorren äta sig mätt. Fladdermusen höll sig undan – men vi kunde se hur en fladdermusholk ser ut.
Vi har besökt den underbara trädgården tidigare år och låtit oss inspireras av den smakfulla designen. Och vi kunde konstatera att trädgården faktiskt blivit ännu vackrare genom den nybyggda terrassen med de nya dubbeldörrarna till huset. Vackert, funktionellt och så självklart att det kändes som det alltid varit där.
Det var också på terrassen vi kunde förse oss med kaffe och den underbara morotskakan som avnjöts i den vackra kvällssolen. Mätta, belåtna och imponerade vände vi hemåt. Det är alltid lika inspirerande att besöka Lotta och hennes fina trädgård.
Här hittar du receptet på den underbara - och nyttiga morotskakan.

20120627
Trädgårdsvandring hos Birgitta Sturesson
Birgitta tog emot 12 personer från Gillet och förevisade vad som skett sedan hon och Eva Holmgaard tagit itu med en renovering av den gamla föräldraträdgården. En del plantförflyttning, nya perennrabatter och en omstrukturerad ”grönsaksyta” gav nytt liv åt trädgården.
Och vad kommer det att bli av den stora högen vackra, krumma och knotiga grenar? En möbel eller klätterkrona?
Mot bilplatsen hade de gjort en fiffig och klättervänlig spalje. Dessutom flyttbar !!
Här kommer det att bli en blommande vägg in mot trädgården.
Får vi komma igen nästa år?

20120626
Trädgårdsmästare och trädgårdar på Drottningholm och Ekerö under 350 år, till nytta och nöje
Ett tiotal medlemmar mötte upp vid Kina slott för att se utställningen Trädgårdsmästare och trädgårdar på Drottningholm och Ekerö under 350 år, till nytta och nöje. Vi skulle ha varit fler, men några fick tyvärr förhinder i sista stund.
Paulina Landin, trädgårdsmästare på Drottningholm och projektledare för utställningen, gav oss en inspirerande och faktaspäckad guidning genom den fantastiska utställningen. Den är uppbyggd i de på 1700-talet för kungafamiljen privata trädgårdrummen vid Kina slott. Annars står de här trädgårdsrummen rätt tomma nu för tiden, men för tillfället är de åter fyllda med trädgårdsliv genom den fina skärmutställningen och de vackra och fantasifulla arrangemangen, som kompletterade de informativa texterna och bilderna på skärmarna.
Som lite axplock från kvällen kan nämnas att vi fick veta att häckarna på 1700-talet beskars med sabel, och att nu är det 10 personer anställda (+ några extra) för att sköta hela Drottningholmsparken, inklusive toaletterna!
Paulina berättade att trädgårdsmästerierna på Mälaröarna i början – mitten på 1900-talet bland annat odlade mycket meloner. (Det var då innan det fanns fungernde transporter för meloner från andra länder.) Och att de flesta odlarna hade mellan 500-1000 bänkglas. Bänkglas som förstås behövde öppnas vid varmt väder och som behövde täckas med vassmattor vid risk för frost. Gödsel fick odlarna från Lövsta dit Stockholms sopor transporterades. Skördarna fraktades sedan till Stockholm för försäljning. Ett nära kretslopp i jämförelse med idag. Men visst kan vi hitta sånt som odlas på Mälaröarna i butikerna även idag, till exempel sallat och örtkryddor.Vi fick också veta att den första äppelodlingen på Mälaröarna låg vid Hilleshög, där Äppelfabriken ligger nu.
Inte bara parken och utställningen var vacker. Även vädret blev vackert trots att det hällde ner regn strax innan guidningen började.
Utställningen pågår till den 2 september och för er som inte hade möjlighet att vara med den 26 juni, rekommenderas varmt ett besök för att på egen hand se utställningen, för här finns mycket spännande trädgårdshistoria att ta del av.

20120618 Trädgårdsvandring hos familjen Grundström Lind, Västra Stationsvägen 19, Norrviken
Cigarr-Olle har haft sin butik i det här huset. I början på 1990-talet flyttade familjen Grundström Lind in här. De bodde tidigare i grannfastigheten där de fortfarande har sitt företag.
Ca 15 medlemmar kom för att få vandra runt i denna otroligt frodiga trädgård. När vi välkomnades av Göran och Agneta fick veta att en hel del saker blivit gjort i trädgården inför vårt besök. Saker som som väntat länge på att bli gjorda. Trädgården är på 1400 kvm och det är mest Agneta som sköter den. Dessutom driver hon lite gerillaodling, för att göra det vackrare i kommunens planteringar utanför trädgården! Så är det ju lite växter att sköta på företagsfastigheten också....
Det är mycket stora höjdskillnader i trädgården, med sluttningar, höga murar och trappor. Väl uppvuxna träd och buskar i olika storlekar fångar upp höjdskillnaderna, och olika färger på löven ger vackra variationer i färgspelet. En enorm paradisbuske blommade överdådigt i rosa ackompanjerad av en prestonsyren. Inbäddat i grönskan nedanför den höga muren finns ett lusthus och dammar, den ena med en porlande fontän. I den här delen var det tidigare bara ett högt och brant stup, och en trädgårdsarkitekt anlitades för att få hjälp med idéer till en funktionell och snygg lösning. Längre ner tog sedan fruktträdgården vid och på andra sidan gräsmattan fanns en stor köksträdgård. Där ståtade bland annat rabarber, kvanne och palsternacka med sina kraftiga blad. Acklejor och vallmo stod för färgprakten.
Just som vi var på väg från denna härliga djungelvandring började regnet, som hela tiden hängt i luften, att droppa allt intensivare.

120612
Trädgårdsbesök hos Gull Olli, Pilvägen 7, Skå, Färingsö
Det här är en av trädgårdarna som varit med i vårens program Trädgårdstoppen.
Ett tiotal medlemmar besökte Gull-Ollis unika trädgård på Färingsö.
Trädgården är anlagd på en klipphällsliknade tomt där en enastående växtrikedom möter besökaren och för en runt bland vindlande gångar och öar av prunkande blommar, buskar och träd.
Vart man gick uppstod små rum, ofta med en liten pausplats - bänk eller sten, samt ett blickfång över en damm eller mindre vattenspegel.
Gull Olli är i grunden geolog och hennes talang för att foga in sten, små murade dammar, stödmurar, trampstenar, trappor och avsatser gjorde trädgården till en underbar och spännande labyrint att strosa i.
Klipphällen kom på många ställen upp i dagen men hade fint infogats till att bli en bit av gångstråket. Fina proportioner av lummiga träd som övergår i blommorna och buskarna där under. Minimalt med gräsmatta. Välkomponerat!
Senaste nytillskottet - en blomsterkornell.

Förvisso har det grävts en del sen Gull flyttade hit 1967!

120609
Perennfynd på Ängsäter

En regntung junimorgon anlände vi till Ängsäters Perenner på Färingsö. Lagom till starten kl 10 höll regnet upp och så småningom tittade solen fram.
Det här var första gången vi hade chansen att köpa växter hos Ängsäter på försommaren – något som många medlemmar efterfrågat. Vi som varit med förut kunde konstatera att det faktiskt inte var lika mycket att välja på som vid höstbesöken. Det är ju högsäsong hos återförsäljarna just nu – och andra växter väntade på att levereras.
MEN – det fanns givetvis växter i massor. Alla verkade nöjda med sina fynd, och stundtals ringlade sig köerna för att betala. Efter Ängsätersbesöket var det fler medlemmar som passade på att besöka trädgårdar i ”Öppna Trädgårdrar Västerort och Mälaröarna”. Det blev en full dag i trädgårdens tecken.

120605
Trädgårdsvandring hos Agneta Östlund och Ingemar Berndtsson
En lite kylig försommarkväll besökte 13 medlemmar Agneta och Ingemar i deras lummiga trädgård. Det är en fantastisk trädgård med växter överallt. På smala stigar vandrade vi den fräscha grönskan genom trädgårdens många rum. Det finns inte mindre än tio fruktträd i trädgården. De sex äppelträden bär inte mindre än 24 olika äppelsorter tack vare Agnetas flitiga ympande. Agneta frösår gärna sina växter – det kunde vi se odlingen där det fanns både pioner och magnolia. Och som vanligt beundrade vi de många pampiga Fuchsiorna på husets framsida.
Vi imponerades av Agnetas och Ingemars nyligen genomförda terassering på husets baksida. .”3,5 ton murblock (23 kg per styck), 2 kbm jord och 1,6 ton stenkross gjorde vi av med i ett nafs. Att köra grävmaskin var förresten väldigt roligt!" som Agneta själv säger. Terrasserma gav verkligen trädgården en tydlig struktur.
Efteråt kunde vi njuta av Agnetas härliga kakor – rabarber och jordgubb – med vaniljsås som smakade underbart till kaffet. Vi vände hemåt inspirerade av en lummig trädgård fylld med spännande idéer. Och inte blev det något regn heller.

120530
Växtbyte hos Lena Boström
Det har blivit något av en tradition att samlas på Nyodlingsvägen i Edsviken för att byta växter i maj. Lena Boström öppnar sin trädgård för ivriga växtbytare.
Närmare 30 medlemmar kom med kassar och plastbackar fyllda med sitt överskott.
Under en intensiv timme byttes och skänktes växter. Här fanns det mesta för alla smaker - allt från frösådda småplantor till välväxta plantor. Här fanns både köksväxter och perenner och också en del buskar och t o m en liten kastanj.
Lagom till kaffet under äppelträden bröt solen fram och värmde i den lite kylslagna majkvällen. Och nöjda kunde alla vända hemåt med fyllda kassar och backar.

120521
Med Pelle Holmberg på Järvafältet
Den 21 maj guidade biolog Pelle Holmberg oss med smittande entusiasm längs dikeskanterna i det hänförande vackra landskapet vid Bögs gård. Pelle visade oss ätliga växter så som nässlor, vitplister och kirskål. Även älgört, lomme, löktrav, sommargyllen (kallad minibroccoli), penningört och mycket mera ätbart växte längs vägen.
Vi fick lära oss hur vi skulle känna igen de här växterna, och tips på hur vi kan använda dem. Vi fick även tillfälle att känna igen gulsparv som är så typisk för odlingslandskapet. Både se och höra den med sin speciella drill när den liksom räknar en, två, tre, fyr, fem, sex, sjuuuuu. En mysig fikapaus och en liten tur in i Floras hage hann vi också med.
Drygt 25 medlemmar fick en skön promenad denna ljuvligt soliga, varma kväll, och en massa kunskap och härlig inspiration att använda ”gratisgrönt” i matlagningen

120514
Besök i Walderös trädgård
Ett femtontal personer kom till Kungsängen en blåsig och sval majkväll för att besöka Torsten och Runa Walderös trädgård. Senast vi besökte trädgården var under högsommarens grönska – nu kunde vi beskåda försommarblommningen. Redan vid entrén möttes vi av två gigantiska blommande Forsythia och en praktfull 35 år gammal Magnolia i blom.
Vi imponerades av hur väl den mycket branta och bergiga tomten disponerats i sina många avgränsade rum. Här fick mycket plats på den relativt begränsade ytan (1400 kvm). I trädgården finns många stora träd och andra äldre buskar – men en del börjar nu närma sig slutet.
Vi lät oss inspireras av många intressanta och spännande lösningar och de breda urvalet av bergsväxter. Här kund vi också en rad exotiska och ovanliga växter. Här finns mycket spännande att ta efter.
http://waldero.se/

120506
Bland backsippor och bävergnag
På morgonen den sjätte maj samlades en liten grupp medlemmar, sex stycken för att vara exakt, på parkeringen vid Calmare hage och gick tillsammans ut i den vackra vårnaturen på jakt efter backsippor och andra läckerheter.
Det märktes att våren varit kall, för backsipporna på den stora kullen var inte alls lika många, och inte heller lika utslagna, som tidigare år vid samma tid, men de som fanns var lika vackra som de brukar vara. Lysande blålila och silvrigt luddiga. Slånbärsbuskarna stod i knopp och vitsippor och svalört lyste på marken längs stigarna. Fysingen låg nästan blank och längs stranden fanns flera bäverfällda träd, vilket var en nyhet för i år. Solsken och fågelsång gjorde upplevelsen ännu rikare.

120424
Trädgårdsbesök i vårsolen
Säsongen första varma vårdag besökte 12 medlemmar A gentleman’s garden i Tumba. I den skimrande vackra sena eftermiddagssolen guidades vi runt i den vackra trädgården.
På 18 år har Stefan Gustafsson skapat en trädgårdsoas av den 1500 kvm stora igenvuxna trädgården. Den södervända sluttande tomten erbjuder fägring för olika säsonger. Under våren dominerar lökväxterna – här finns tiotusentals lökar nergrävda. Vi besökte trädgården alldeles i slutet av krokussäsongen och innan allium, pingstliljor och tulpaner kommer. Vi fick så många rariteter – bl a riktig saffransfokus.
Trädgården har flera spännande trädgårdsrum med spaljér och trädgårdsbågar som avgränsning. Här finns många sittplatser – både för avskildhet och för att få överblick över hela trädgården. Favoritfärgen är vit som går igen både i perenner, buskar och klätterväxter.
Trädgården var väl värd den långa resan till andra sidan stan. Kaffet med de goda hembakade sockerkakorna smakade gott när kvälskyllan satte in efter vandringen. Många besökare var nyfikna på hur trädården skulle te sig senare på sommaren och kunde tänka sig att ett nytt besök senare.
www.gentgarden.se

120419
Ulrika Rydh: Värna det gröna kulturarvet
Vi var över 50 personer som kom till Amorinasalen för att lyssna på Ulrika Rydh tala om hur man får nytt liv i gammal trädgård. Hon är byggnads- och trädgårdsantikvarie, och driver företaget Hus och Grönska där hon arbetar med äldre trädgårdar och trädgårdshistoria på flera olika sätt. Och vi fick verkligen både en rad praktiska råd och en hel del trädgårdshistoria.
Ulrika betonade att vi bör se till att byggnaden och den omgivande gröna miljön står i samklang med varandra. Om man tar över en gammal igenvuxen trädgård så bör man först ta det lugnt. Låt det gå en säsong för att se och dokumentera det som kommer upp, försök ta reda på lite mer om trädgårdens histria, leta spår och rester och var detektiv!!
Entrén är viktig – så vi bör tänka på grind och staket. Den ska kännas inbjudande och välkomnande, men också passa till huset. Sedan handlar det om trädgårdens tak, golv och väggar. Man bör tänka efter innan man tar ned träd och buskar, men tänk också så att det stämmer i proportionerna.
Man bör välja tidstypiska stenmaterial. Singelsjösten kan var helt rät för ett 60-talshus, men helt fel för ett sekelskifteshus. Och det måste ju inte vara bara sten och gräsmattor - blommar kan också vara golv – låt gullvivor och scilla blomma i gräsmattan på våren.
Ulrika tycker att man ska vara rädd om sina häckar – men inte klippa för hårt i barrväxter. Man kan också använda häckar inne i trädgården som rumsbildare. Om det finns många förvuxna barrväxter kan man behöva rensa ur och kanske stamma upp för att få in mer luft och ljus.
I gamla igenvuxna rabatter kan man behöva rensa ur om starkväxande perenner (lysing och höstanemoner t ex) tagit över. Sedan ska man försöka bevara de tidstypiska växterna. Ofta hittar i man Pingstliljor, Akleja, Daglilja, Vallmo, Strandiris, Brandlilja, Borstnejlika väl värda att sprara. Och ofta kan växter vakna till liv när man börjar gräva. Ulrika tipsade också om rosor för gammaldags känsla: Honungsros, Apotekaros, Äppelros, Finlands vita ros.
Ulrika avslutade med att betona att vi har alla ansvar för vår lilla plätt och vad vi lämnar efter oss. Ulrika fick många frågor både under föredraget och i kaffepausen. Det kom önskemål om att hon skulle komma tillbaka och prata om de typiska gamla växterna.
Ulrika Rydhs hemsida http://husochgronska.se/
Ulrika tipsar Vandring i Gamla Enskede den 29 maj
Gård och torp ordnar en unik visning av privata trädgårdar i Gamla Enskede. Stadsdelen Enskede söder om Stockholm var stadens första trädgårdsstad, därefter följde Bromma och Äppelviken.
Läs mer>>
Byggnadsvårdsläger Löwenströmska trädgården i Vaxholm Svenska byggnadsvårdsförening arrangerar ett trädgårdsläger för 12 deltagare på den byggnadsminnesförklarade trädgård.
Läs mer>>

120411
Kamelia Royale på Drottningholm
Tisdag den 10 april var vi ett gäng på 16 personer som tog oss till Drottningholm för att titta på Tage Andersens underbara kameior. Utställningen var i den vackra Dèjuenersalongen på slottsteatern. Redan i salongerna innan hade Tage Andersen gjort installationer med sina möbler och växter (både döda och levande) i fantasifulla stillebenen.
Kamelior hör till släktet teväxter, Camellia sinensis, och de härstammar från bergstrakterna i Japan, Kina och Korea. Det finns ca 2000 sorter och de blommar från mitten av december till april. Kamelia var en modeväxt på 1800-talet. Den trivdes bra i svala ljusa salonger och på verandor.
Tage Andersens passion för kamelior beror framför allt på att kameliorna sprider skönhet och glädje under den mörka årstiden. Den glädjen och skönheten vill han dela med sig av till andra genom att ställa ut sina kamelior. Ja, vi tackade och tog emot.
Hela Déjnuersalongen var fylld av blommande kamelior. En del av de vackra kameliorna sträckte sig högt upp förbi de antika kristallkronorna. Här fanns stora magnifika kamelior, små kamelior, kamelior med stora blommor och med små blommor, fyllda och enkla. Allt i färger från vitt till mörkt djuprött, och där emellan i olika rosa nyanser och några strimmiga. Alla konstfullt placerade på pidestaler eller kraftiga smidda bord av Tage Andersens egen design. Tage tar gärna med kvistar och pinnar i sina installationer. Ett annat signum är att använda grovt linnetyg, målat i schackmönster, runt krukorna. Vackra gamla patinerade terrakottakrukor med sprickor hålls ihop av ståltråd, och mossbelupna trätunnor som håller på att att falla isär, utgör också det som är typiskt för Tages installationer. Även förgängelsen och det döda får vara med bland de perfekta blommorna, allt i en skön förening.
Nöjda och fulla av vackra intryck, om än lite småfrusna eftersom det var svalt i Déjuenersalongen, lämnade vi Drottningholm.

120326
Ympkursen den 25 mars var populär och blev snabbt fulltecknad
Anna-Stina Andersson och Bosse Asp hade fullt upp med att instruera de ivriga, vetgiriga och frågvisa kursdeltagarna, som ville lära sig grunderna för att ympa äppelträd.
Efter teoripasset fick alla träna på att skära till kvistar för klyvympar, skarvympar, hakympar, läggympar och barkympar. Snitten skulle vara lagom långa och lagom breda, släta och raka. Inte guppiga som backen på osten eller vridna. Allt för att ytorna skulle passa ihop och hamna på rätt ställe mot varandra, för att kunna växa samman. Det var svårt att få till och det gick åt mycket övningsmaterial. Oj, så det sprätte och skvätte bitar av kvistar åt alla håll!
När kursledarna godkänt träningssnitten fick deltagarna göra egna träd genom att på en grundstam (med rot) ympa på en kvist/ympris av utvald sort. Det fanns både svagväxande och starkväxande grundstammar att välja på och många olika sorters ympris. Inte så lätta att välja och några betalade för extra grundstammar och gjorde flera träd.
Efteråt hjälptes vi åt att städa bort jord, drivor av grenar och kvistsprätt som täckte hela lokalen, så att den åter liknade ett bibliotek.
Vi får tacka kursledarna för en intressant och spännande kurs. Spänningen för kursdeltagarna kvarstår förstås ännu en tid – ska de nygjorda äppelträden ta sig?

120308-11
Säkert vårtecken - Sollentuna Trädgårdsgille på Kistamässan

Vår monter på Rum och Trädgård på Kistamässan var mycket välbesökt.
Många glada trädgårdsentusiaster besökte oss för att få veta mer, köpa växter, tala trädgård. Några ville också bli medlemmar hos oss - och somliga slog till direkt, medan andra ville fundera först. Slutresultatet blev tio nya medlemmar redan under mässan.
Det här har blivit en tradtion väl värd att bevara.

120216
Trädgårdsinspiration med Bosse Rappne
Ett 60-tal besökare hade lockats till Amorinasalen för att lyssna på Bosse Rappne prata om trädgårdstrender och trädgårdsinspiration. Det är inte första gången han besöker oss – ”det känns som om man kommer hem” sade Bosse.
Som alltid när det gäller Bosse så handlar det om mycket mer än vackra blommor. Det handlar om en plats att njuta av, att umgås i, att stressa av i. Trädgård är trendigt just nu och trädgårdsintresset är stort. En välskött trädgård ökar fastighetens värde med 10-20 %, och Bosse tyckte absolut att vi hellre borde lägga våra pengar på trädgård än i fonder. Vi måste se trädgård som en investering – dessutom mår vi ju bra av trädgården.
I första hand borde vi satsa på entrén till huset och på uteplatsen – det är trädgårdens viktigaste delar. Bosse talade sig varm för användning av naturliga material och naturliga färger i trädgården – ”grått lyfter fram växterna” som han sade. Sprängsten är ett billigt och bra material. Man bör också försöka få in mjuka linjer och gångar som böjer. Det gör det mer spännande att gå i trädgården – ”man upplever mycket mer då”.
Två saker måste man ha i sin trädgård hävdade Bosse: vatten och buskage. Och just nu är trenden att skapa rabatter där man blandar buskar, perenner och barrväxter – då är det vackert också på vintern. En annan trend är att vi lagar mat och äter i våra trädgårdar. Bosse är mycket förtjust i det han kallar det ”varierade ljuset” som man kan få genom att måla glastak i olika färger. Dessutom tycker han att ljudet av regn mot glastak är poetiskt.
Bosse har ett naturalistiskt förhållande till trädgården. Alla typer av jord mår bra av ökad mullhalt. Och här gäller det om att tillföra ett lager kompost varje år. Alternativt blandar man i kogödsel. Det här gör man lämpligen på våren. Att tillföra konstgödsel kan gynna växtlighet, men gör absolut inget åt en dålig jord.
Vi fick också veta mer om den nyinvigda ladan vid caféet på Slottsträdgården Ulriksdal. Där kommer man att erbjuda trädgårdskurser varje tisdagkväll. http://www.rappne.nu/evenemang.htm

Tack Agneta!!
Efter ca 10 år i styrelsen avgick Agneta Östlund. Hon avtackades av nya ordförande Lotta Erdelyi med ett presentkort för att prova på glasblåsning.
Samtidigt avgick Lena Boström efter många år och Alice Lundmark som varit i styrelsen ett år.

Det var ett välbesökt årsmöte med över 40 medlemmar på plats. Tre nya ledamöter valdes in i styrelsen: Åsa Lundgren-E, Eva Kongshöj och Magnus Odevik. Till ordförande valde Lotta Erdelyi och till vice ordförande Helena Cedersjö.

Den nya styrelsen fr v: Jannecke Schulman, Lotta Erdelyi, Helena Cedersjö, Åsa Lundgren-E, Eva Kongshöj, Magnus Odevik och Shinobu Simon. På bilden saknas Haidi Sayar.
Samtidigt utsågs en ny valberedning: med tre tidigare styrelseledamöter: Agneta Östlund, Lena Boström och Ingvald Kullgren.

120131
Inspirerande start på trädgårdsåret
Ann Larås lockade ca 65 trädgårdsintresserade till Amorinasalen för årets första aktivitet. Vi som var på plats fick ett inspirerande och personligt föredrag om engelska trädgårdar. Ann bjöd på massor av bilder, historiska återblickar och personliga kommentarer.
För några år sedan föreläste Ann om italienska renässansträdgårdar hos oss, och nu var hon tillbaka för att tala om ett av sina andra favoritområden – de engelska trädgårdarna. Här fick vi veta mer om olika trädgårdsstilar som Tudorgardens, cottagegardens, arts & crafts-rörelsens trädgårdar, den romantiska parken.
Vi fick också se bilder från trädgårdar i Cotswold, bilder från Sissinghurst och på begäran göra en ”sväng” till det exotiska Cornwall. Vi fick också möta flera olika trädgårdspersonligheter såsom Gertude Jekyll, Edwin Lutyens, Christopher Lloyd och Vita Sackville-West för att nämna några. Och självfallet fick vi se bilder från Chelsea flower show.
Bilderna inspirerade många av oss att besöka England. Ann påpekar att hela England egentligen är som ett enda stort trädgårdslandskap – om man bara åker rätt vägar. Och med hjälp av Yellow Book och/eller NGS (National Gardens Schemes) hemsida med 3 700 öppna trädgårdar kan man planera sin trädgårdsresa. Ann Larås ordnar också resor till England för den som så önskar – bl a en resa till Chelsea Flower Show.
Ann bjöd generöst på sina personliga åsikter mitt bland de vackra bilderna och de många faktauppgifter. ”Man kan vara förvirrad när man är trädgårdsmänniska – det finns så mycket roligt” som hon sade.
Besökarna kunde också köpa Anns bok om engelska trädgårdar, och boken sålde snabbt slut. Ann skrev dedikationer så pennan glödde.
Det blev den perfekta starten på trädgårdsåret.
Länkar
NGS hemsida http://www.ngs.org.uk
Ann Larås blogg http://tradgardsturisten.blogspot.com/
Ann Larås hemsida http://tradgardsturisten.se
|