Trädgårdsvandringar 2022



Vecka 21

Tisdag 24 maj kl 14 resp 18

Välkomna till vår trädgård på Snäppvägen 11 i Sjöberg tisdagen 24 maj!

 

Vi har två vandringar, kl.14 och kl.18. Anmälan gör du på telefon 070-654 47 04.

 

Vår trädgård ligger i sydvästläge, på en bergsluttning ner mot Edsvikens västra strand i Sjöberg. Vi köpte fastigheten 2008, det fanns här då ett hus som var en påbyggnad till en gammal sommarstuga från 1938. Tomten var en skogstomt med en hel del träd. På grund av det mycket torra och utsatta läget var det mesta ganska risigt. Då vi snart insåg att detta fantastiska läge förtjänade ett bättre hus var det nödvändigt att tänka nytt runt detta. Vid den tiden arbetade Torsten Wallin på WSP som projekterade huset, Torsten gjorde ett fantastiskt arbete med att planera en trädgård som jag inte kunnat drömma om när jag gått runt i det gamla. När sedan Mikado trädgårdsanläggningar fick uppdraget att förverkliga planerna blev det en hel del ändringar i växtvalet. Min kunskap var nära noll och är fortfarande mycket blygsam men lyssnar gärna på råd från mer kunniga. Det har varit en hel del byte av växter pga att det inte alltid lyckats med deras utveckling. Exempelvis fick vi ta bort alla våra lammöron (snyft!) pga utbredda angrepp från Stinksyskemalen. Den var då relativt okänd i trädgårdskretsar.

 

Detta är första gången vi har trädgårdsvisning och min tanke är att det då kan vara fint att se den på våren när det förhoppningsvis är många lökväxter som blommar och perennerna försiktigt börjar spira däremellan.

 

Fika: Möjlighet finns att köpa fika, 20kr/person, för de som önskar. Meddela gärna detta vid anmälan så att vi har lagom mängd.


Parkering: några bilar kan stå på Snäppvägen. Mot slutet av Borgvägen finns plats för säkert 10-15 bilar. Vid badplatsen brukar många parkera sommartid, det blir då 5-10 min promenad.

Varmt välkomnar önskar Barbro o Gunnar Liljedahl

 


Vecka 23

Torsdagen 9 juni, kl 19.00

 

Välkomna till Myrvägen 5

Torsdagen 9 juni, klockan 19.00

Märkliga 1270 kvm. Ibland känns det som om naturen och växterna själva formar tomten mer än jag gör. Här finns bland mycket annat två fina Buskpioner som blommar enastående vackert under ynka två veckor under våren/försommaren. Kanske har alla blomblad trillat av innan 9 juni, men det är sent i år på Myrvägen så peppar, peppar.

Det är lika riskfyllt att lova blomprakt just den dagen som att lova att man ska få uppleva körsbärsblommor i Kyoto under sin resa till Japan, som man också bokat långt i förväg. Japanskt sinne präglar i viss mån synsättet här på tomten, där har vi hämtat bl.a. inspiration till trädformgivning. Speciellt till de träd som planterat sig själva på utsatta ställen. Dock har vi inte på japanskt maner lackat stenblocken i trädgården som inlandsisen flyttat hit och mossan skrapar jag av ibland. Mossan som täcker berghällen har jag dock gett upp striden med, dessutom har klätterhortensian bestämt sig för att totalt erövra hela berget, så varken berg eller mossa skymtas.

Åter till Buskpionerna, dessa knotiga skönheter, som varje vår ser döende ut, men så kommer de första mörkt, mörkt röda bladen och i kvisttopparna blomanlag – vilken glädje! De får barn varje år och flera är dem har överlevt i andras trädgårdar.

Men det märkligaste här på Myrvägen 5: Upptäcker en planta som ska till att blomma, på motsatt sida av tomten och 3 meter högre upp. Hur har den lyckats komma så långt från mamma, växa sig så stor och börja blomma utan att jag sett det? Mammorna Buskpionerna stod dessutom i 10 år utan minsta lilla blomma, så ett år tog jag och föste ned dem i vårt långa uppfartsdike. Där började de blomma direkt och har givit riklig men kortvarig blomglädje sedan dess.

Inspirerad av min odlarlycka inhandlade jag då en vit Buskpion, satte i samma ”dike”, men se den ser död ut varje vår och har inte växt ett dugg, en ynka blomma varje år. Ska nog flytta den, upp till den självsatta kanske?

Det är inte bara Buskpioner som flyttar sig runt här i trädgården. Planterade Lammöron utmed en rabatt. Rätt nära den självplanterade Buskpionen faktiskt. Ett år var alla försvunna, men flyttat, visade det sig någon meter bort också utmed en rabatt men i stället för ett nordsydligt läge – ett östvästligt. Hur gick det till?

Några perenner som vanliga år, då vintervädret inte varit så krävande som i år, växer som ogräs försöker i år tappert sticka upp ur jorden. Andra syns inte alls till. Speciellt gräset Ferner Osten som har så fina fluffiga vippor kommer jag att sakna. Minsta lilla öppna plats så hittar ogräset dit och sådant gräs är jag inte intresserad av.

Ingen föranmälan behövs. Det finns enormt många stolar, så ta gärna med egen skaffning, blir själv fortfarande förvånad av hur olika trädgården ter sig beroende på var man slår sig ned. Så välkommen att prova du med.

Birgitta Sjöblom


Vecka 24

Måndag 13 juni kl 18


Välkommen till Biskop Jöns väg 7, Norra Stäket, Järfälla
Måndag 13 juni kl 18

Tomten ligger i en skogsbacke, sluttar från väster mot öster, och som från början av 60-talet varit bebyggd med en sommarstuga. Den gamla brunnen finns kvar även om den just nu inte är i bruk.
Nuvarande hus byggdes -98 då även tomten planerades med altaner, trappor och terrasserade rabatter och stödmurar. En del av charmen är just nivåskillnaden från den ena kanten till den andra. Berg som ligger synligt här och där. Alla stenar som omlokaliserats. Vitsippor, Blåsippor och nävor växer lite överallt och lite blåbärsris i ena hörnet.
Vi flyttade in i maj 2021 och har hittills mest putsat på befintlig växtlighet. Man vet ju inte vad som kommer upp i rabatterna. Men det har även tillkommit en hel del blommor – ganska många faktiskt. Anlagt någon ny rabatt, fixat odlingslådor, satt upp växthuset som flyttade med oss – lite smått och gott.
Ingen föranmälan behövs.
Fika kan köpas för 20 kr.
Parkering finns en del på gatan, datumparkering. Är bussgata så att man tänker på att bussen kommer fram. Finns en liten parkering vid gl Enköpingsvägen, alldeles under järnvägsbron. Tar 5-8 min att gå därifrån. Buss 548 från Kallhäll stn stannar ca 50 m efter vårt hus.

Välkommen
Eva Holmgaard


Vecka 25

Måndag 20 juni kl 19

Välkommen till min koloniträdgård i Bergshamra, Solna

Måndag 20 juni klockan 19:00

Är du nyfiken på vad man kan göra i en liten trädgård när man vill ha många sorters frukt?  Då ska du absolut komma till min koloniträdgård! Kombinationen spaljering, ympning och beskärning är hemligheten. När du kommer till min kolonilott ser du därför genast att det här är en trädgård för den som gillar att experimentera med fruktträd. Visst finns här också bärbuskar, grönsaker och blommor. Men väldigt lite gräsmatta.


Trädgården anlades på 1980-talet. Jag tog över den på hösten 2018. Företrädaren orkade då inte längre sköta om den. Tack och lov hade hon mer känsla för blommor än vad jag har, och i takt med att jag rensat upp och förbättrat jorden så dyker nya trevliga bekantskaper upp. Så det finns mer att titta på än träd!

 

Plats: Lott 63 i Bergshamra koloniförening i Solna. http://bergshamrakoloniforening.se/. Det finns en karta i innehållsförteckningen till vänster på startsidan. Lott 63 ligger på Ekvägen, men sökmotorerna hittar inte dit. Tivolivägen går att söka på. Ekvägen är andra tvärgatan till höger på Tivolivägen.

Det är ont om parkering i området, så åk gärna kollektivt.


Ta med egen kaffekorg. Vatten finns på kolonilotten, men inget avlopp, så det är dass som gäller.

Välkommen!

Kerstin Lundin Hagblom

keluha@telia.com

070-33 83 949


Vecka 26 

Torsdag 30 juni kl 16.30 kl 18.30


Välkomna till min trädgård på Ellagårdsvägen 5 i Täby

Torsdag 30 juni kl 16.30 kl 18.30

Trädgården anlades ursprungligen i början av 70-talet, från denna tid finns fortfarande stommen med gräsmattor, fruktträd och en stor naturlig del med äng och skog. Tomten är på 2000 kvm och sluttar från söder mot norr med huset placerat mitt på.

 

Redan tidigt intresserade jag mig för rosor, särskilt gammaldags rosor och rosor som doftar. De finns lite överallt i trädgården, de blommar från mitten av maj till sent på hösten. Här finns också mycket olika perenner, gräs, skuggplanteringar och några spännande träd i skogsbrynet. Det senaste tillskottet till trädgården är en äng med tre Himalayabjörkar. I köksträdgården ryms odlingslådor, ett litet hemsnickrat tomatväxthus och bärbuskar. Normala år kan jag också skörda blåbär i skogen.

 

Det blir två vandringar, kl 16.30 och kl 18.30. Anmälan med sms till 070-6661619. Ange hur många personer som kommer och om ni vill stanna och fika för en tjuga.

 

Jag ser fram emot att få diskutera odlingserfarenheter vid vandringen.

 

Hjärtligt välkomna önskar Anita Kollerbaur

 

Praktisk information:

Närmaste busshållplats är Åva gård, 2 min gångväg. Buss 604 avgår bl a från Danderyds sjukhus dit man snabbt tar sig med buss 178 från Helenelund. Kommer man med bil parkerar man bäst på den jämna sidan av Ellagårdsvägen eftersom Täby kommun avskaffat datumparkering.


Vecka 27

Onsdag den 6 juli kl 18

Välkomna till vår trädgård på Videvägen 1b i Edsviken, Sollentuna.

Onsdag den 6 juli kl 18.

 

I en uppvuxen 60-talsträdgård, under de höga trädkronornas tak finns det tid för vila och kontemplation. Här vandrar solstrimmor och här svalkar lövskuggor heta sommardagar. Vår trädgård är en plats för reflektion och lagom av arbete.

 

Varmt välkommen att dela vår trädgård en stund en kväll i juli! Förundras över den gamla klätterhortensian som slingrar sig runt halva huset, pröva den röda äppelstegen som lutar sig mot äppelträdet. Kika in i ¨Drivhuset¨, där huserar tomaterna. Kanske har luktärterna börjat blomma, annars, gå en runda, lyft blicken, se trädtopparna, slå dig ner och njut av något att dricka. Varm eller kall dryck med tillbehör serveras för en 20:a.

 

Buss nummer 523, hållplats Oxelvägen är nära. Parkering på gatan. 

 

Anmäl om du kommer till e-post maria.hertzberg@gmail.com

 

Instagram @ejderduhn

 

Maria Hertzberg


Vecka 28


Vecka 29


Vecka 30

Onsdag 27 juli kl 19

Välkommen till Sanda Cottage

Onsdag 27 juli kl 19

Då vi räknar med att många kommer så blir det ingen guidning utan du går runt på egen hand.
Adress: Sandavägen 20, 194 63 Upplands Väsby
Webbplats: www.facebook.com/sandacottage/

Trädgården ligger 2,3 mil norr om Stockholm, i Upplands Väsby, zon 2/3. Trädgården är drygt 1000 kvm.


Det var en traditionell villaträdgård från 50-talet, när vi flyttade hit 2007 med stor gräsmatta, lite bärbuskar och äppelträd.
Nu kan man verkligen inte kalla den traditionell längre.
Vi har tagit bort det mesta av gräsmattan och gjort perennrabatter omgärdade med stenmjölsgångar.


Den största delen av trädgården är av typen Cottage Garden med mängder av blommor och rabatter. Vi har skapat en hel del ”rum” i olika delar av trädgården med olika teman. Vi har ett woodland, en vit trädgård och en medelhavsdel med taklök, persikoträd, blåregn och vinrankor.


Vi har en stor surjordsrabatt med rhododendron och azaleor.
Under högsommaren blommar runt 300 dahlior i krukor och rabatt.


Det finns också två växthus samt ett orangeri där du kan fika i Trädgårdscaféet.

Välkomna Veronika och Stefan

Vägbeskrivning:
Med bil: GPS adress - Odenvägen (-1) men fortsätt till vändplan.Trädgården är till höger. Parkera inte där utan välj parkeringen vid Odenslunda Skola eller datumparkering inom området. Det finns även parkeringsplatser längst Sandavägen vid ICA och pizzerior.
Busshållplats finns 20 meter från trädgården så det går bra att åka kommunalt. Buss: 533/ 684.Hållplats Sandavägen.


Tomten är lite sluttande så gällande handikappvänligheten så är det med ett litet frågetecken.

 


Vecka 31

Tisdagen 2 augusti kl.18:30

Välkommen till vår trädgård på Tellusvägen 17 i Häggvik

tisdagen 2 augusti kl.18:30 

Välkommen till en trädgård full av påbörjade projekt och experiment med odling av grönsaker och blommor, snickerier av återvunnet virke och en damm för trollsländor och rådjur.

 

Vi firar i år den femte sommaren som innehavare av trädgården. Även om den har en historia sedan 1930-talet finns tyvärr inte många spår från tidigare odling. En ägare har varit ett företag som föredrog grus och gräsmatta, och vi har även en dränering med all grävning det innebär bakom oss. En granne upplyste om att häcken inte varit klippt sedan 1980 när vi flyttade in. Så vi har fått börja ganska mycket från början - och det har varit befriande! Det kan liksom inte bli värre.

 

Så om du inte stör dig på oklippt gräsmatta och rufsiga buskar kan du njuta av dahlior, gurka, majs, aubergine och annat i pallkrage, en vacker damm, djungelgurka i miniväxthuset och kanske andra påhitt som jag inte kommit på ännu.

 

Fika finns för 20 kr som vanligt. Ett sms i förväg är uppskattat om du planerar att komma, men sistaminutengäster är också välkomna. Telefon 0730 28 5916.

 

Om parkeringen. Fyra bilar får plats på infarten. Du kan också parkera vid Sollentuna Vallen, övre parkering och sedan en kort promenad.

Välkomna familjen Myrenås


Vecka 32



Vecka 33


Vecka 33

Torsdag 18 augusti kl.19


Utflykt till Dahliaträdgården i Enskede

Torsdag 18 augusti kl.19

I vintras hade vi en föreläsning om dahliors förföriska värld. Det var Elisabeth Svalin Gunnarsson som inspirerade oss. Nu gör vi en utflykt till Stockholms vackraste dahliaträdgård i Enskede, en oas sedan 2013.  Vi får en guidad visning av en person från Dahliaentusiasterna, en förening som sköter trädgården.


Dahliaträdgården är ett dolt blomsterhav som lockar besökare från hela stan! 70 olika sorter och över 300 plantor har gjort Dahliaträdgården till en stor attraktion. Här finns det alla färger och former, ljuvligt ljusa, dramatiskt röda.  En liten oansenlig knöl har förvandlats till charmerande primadonna.  Vissa blommor tar rejält med plats medan andra är mer blygsamma. Blomningen varar länge till frostnätterna kommer.


Kostnad Utflykten kostar 60kr. Pengarna går till skötsel av trädgården. Anmälan och betalning sker på Simple Signup

https://simplesignup.se/event/195107 senast 12 augusti. Begränsat antal deltagare.


Vägbeskrivning Du åker till Enskede antingen kommunalt, T-bana Enskede Gård, tvärbana station Linde eller egen bil. Parkeringen är något begränsad.

Adressen är Enskede Gårdsväg 14D

Varmt välkomna!

 


Vecka 34

Tisdag 23 augusti kl 18.00


Välkommen till tomatprovning!

Tisdag 23 augusti kl 18.00 2022, Borevägen 9, Sollentuna, Edsviken

Odling av tomater är populärt och det är härligt att äta egenodlade tomater, nästan som godis. Det finns oroligt många sorter och användningsområden, till sallad, matlagning, lagring, torkning ... Vilka sorter ska man välja?


Nu ska vi tillsammans ordna en tomatprovning. Du tar med några sorter som du uppskattar och lägger upp små bitar av varje sort på tallrikar,  med namnetikett. Då får vi en festlig, färggrann utställning av olika smaker, färger och former. Vi går runt, smakar på läckerheter och byter åsikter. Du är välkommen också utan medhavda tomater.


Du tar med dig tomater, namnetiketter (tomatsorten plus ditt eget namn), vass namnmärkt kniv och kanske papper och penna. Vi har utställningsbord och tallrikar att lägga upp tomaterna på.  

Det blir fika för 20 kr som vanligt.


Anmälan sker till Agneta Östlund via sms till 070 783 8007 eller via e-post till agneta.ostlund@telia.com senast 16 augusti.


Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se         

Anmäl din e-post: epost@sollentunatradgard.se 

Frågor om hemsidan webb@sollentunatradgard.se